Genişleme paketlerinin eski oyunun heyecanını yakalayamadığı ve bekleneni veremediği bilinen bir gerçektir. Aslında sadece çok iyi oyunların devamı yapıldığını düşünürsek oyuncu hep daha iyisini istediği ve beklediği için umduğunu bulamaz. Oynayanların bildiği, oynamayanların da muhtemelen duyduğu Age of Kings herkes tarafından bilinen detaylı ve eğlenceli stratejilerdendir. Özellikle eski çağlardan başlayıp 4 çağ boyunca ilerlemesi, 4 farklı kaynağın olması ve bunların toplamanın verdiği haz ile birleşen taktik ve stratejiler oyunu eşsiz yapıyor ki sırf Zone’da (
www.zone.com – Age of Kings’in Internet’te oynandığı yer) her gün binlerce insan bu oyunu oynuyor. Zaten devam oyunlarının işi zordur, bir de bu kadar mükemmel ve ufak tefek kusurları olan bir oyunun devamını iyi yapmak bir hayli zor olsa gerek. Aslında imkansız değil çünkü hatırlarsanız Half-Life gibi bir oyunun devamı olan Opposing Force farklı bir firma tarafından yapılsa bile ne kadar çok tutmuştu ve tutmakta da haklıydı çünkü sanki oyunu baştan yazmışlardı. Gerçi AoK’de (Age of Kings) böyle bir durum yok ama olsun demek istediğim imkansız değil.
Bir inceleme yazısı olduğundan, artı bir devam oyunu incelemesi olduğundan, sadece geliştirilen ve değiştirilen özelliklerden bahsedeceğim. Kendimi yeterli bulursam başka bir yazıda strateji yazmaya çalışacağım.
İlk başta herkesin en çok merak ettiği yeni ırkları sıralayayım. Huns, Aztecs, Mayans, Koreans ve Spanish. Bu ırklara gerçekten çok farklı özellikler eklenmiş. Dilerseniz bunları tanıyalım:
Huns: Türk tarihinin eski devletlerinden olan Huns’un en iyi olduğu nokta atlı birlikler. Ayrıca oyunda çok unuttuğumuz ve hep işçi harcadığımız iş olan ev inşası Huns’da yok ve Huns direk 200 population fakat –100 wood ile başlıyor. Atlı okçular Castle Age’de %25, Imperial Age’de %30 daha ucuz. Ayrıca tüm atlı birlikleri %20 daha hızlı üretiyorlar. Bazı savaşlarda özellikle savunmada Trebuchet kullanıyorsanız, Trebuchet’ların vuruş yüzdelerinden çok şikayetçi olursunuz. Huns’da ise Trebuchet’lar %30 daha isabetli vuruyor. Tarkan adlı Unique askerleri bence pek işe yaramıyor. Aşağı yukarı Paladin’le aynı fiyata mal oluyor ama Paladin’in kalitesi tartışılmaz. Okçu (archer), piyade (infantry) ve siege (kuşatma) birliklerinde büyük zaafları olan Huns’un bazı gemi upgrade’leri de yok. Ekonomik açıdan da bonusları yok fakat uprgrade’lerin çoğu var. Hızlı ve ofansif oynuyorsanız seçilebilir tabii bir de atlı birliklere sempatiniz varsa.
Aztecs: Piyade ve rahiplerde (monk) uzman olan bu ırkın en büyük eksisi herhangi bir atlı birliğinin bulunmaması. “Paladin’siz oyun mu olur?” diyenler biraz sabretsinler. Bir kere işçiler her kaynağı (resource) 5 tane daha fazla taşıyorlar. Bu rakam az gibi görünse de oyunun sonundaki işçi sayısını ve her getir götürdeki 5 fazlalığı hesap edersek hiç de yabana atılacak bir özellik değil. Ayrıca bütün askerler %15 daha hızlı üretiliyorlar. Rahipleri manastırdaki (monastery) her upgrade başına +5 sağlık (hit point) alıyorlar. Ekonomide pek de önemli olmayan bir upgrade hariç tüm upgrade’lere sahipler fakat halberdier (pikeman’in bu oyunda yer alan gelişmişi) ve bir çok gemi olmaması bu ırkın çok iyi olan ekonomisine gölge düşürüyor. Ayrıca uzun süren oyunlarda işe yarayan %33 relic’ten daha fazla altın alma bonusu var.
Mayans: Okçularda uzman olan Mayans da Aztecs gibi atlı ünitelerden yoksunlar fakat aynı Aztecs gibi birçok ekonomi artısı var. Mesela en göze çarpan özellik olan kaynakları %20 daha verimli toplama olayı. Mesela bir altın madenin bir parçasından bir ırk 800 altın çıkarıyorsa Mayans buradan 960 altın çıkarıyor. Bu sadece altın için değil tüm kaynaklar için geçerli. Mayans okçularını bir miktar daha ucuza üretiyor. Feudal Age’de %10, Castle Age’de %20, İmperial Age’de %30 daha ucuza çıkarıyorlar tüm okçu ünitelerini. Ayrıca bir köylü (villager) fazla fakat –50 food az başlıyorlar. Bu ırk hızlı oyunlar için. Ayrıca mayans’da scout yok onun yerine eagle warrior adlı daha fazla menzilli fakat daha yavaş bir ünite ile başlıyorlar. Ekonomi konusunda yine uprgadeleri iyi fakat birçok askeri zaafları var.
Koreans: Tower ve Naval konusunda uzman Koreans ve bütün kule upgradeleri bedava. Denizde de oldukça iyiler fakat diğer ırklara göre daha ağır oynuyorlar. Taş madeninden taşları %20 daha verimli alıyorlar ve bütün işçilerinin görüş alanı 2 fazla. Ayrıca takım artıları olan mancınık menzili ona kaleden daha fazla menzil sağlayabiliyor. Kullanışlı fakat erken saldıran biri için pek dayanıklı değil bu ırk. Neredeyse tüm upgrade’ler mevcut. Tabii Elite Cannon Galleon ve Paladin upgrade olmaması çok büyük eksik zorlu deniz ve kara savaşları için.
Spanish: Sanırım yeni ırkların en iyisi olan Spanish. Teknolojik açıdan bir Bizans kopyası çünkü teknolojiler aynen yer alıyor. Upgrade’lerin tamamı neredeyse mevcut. Bazı okçuları ve develeri yapamıyorlar fakat özel artıları olarak 3000 kadar altın kazandıran Blacksmith uprade’lerinin altın gerektirmemesi ve Cannon Galleon’larının hem daha hızlı hem de daha isabetli ateş etmesi onu karada da denizde de çok iyi yapıyor. Ayrıca işçileri savaşta daha güçlüler ve binaları %30 daha hızlı inşa ediyorlar. Tam bir ateşli silah ve rahip ırkı olan Spanish’lerde ayrıca değişik bir rahip daha bulunuyor. Missionary adlı bu yeni rahipler relic taşıyamıyor, menzilleri ve görüş alanları daha kısa fakat daha hızlı oldukları için özellikle Persians’a karşı fil çevirme taktiğinde çok etkililer. Pek işe yaramayan bir özellikleri daha var ki o da trade yapan üniteler %33 daha fazla altın alıyorlar.