Saatlerce ekrana yapışmalar, sabahlamalar, takımlar, kimin daha iyi olduğunun kavgaları, olmayan Türkler, savaşlar ve elbette köylülerin ünlü sözü "Oklama!"lar... İşte biz Microsoft Games'in oyununu böyle tanıdık. Bize az da işkence çektirmedi Age of Empires hani. Zone'da az mı "Coni" ve "Heri" yendik sabahlara kadar. Neredeyse gözlük takmama neden olacaktı bu oyun açıkcası. Bütün bunlara ne denir? "Oklama!" denir. Bir de ikincisi çıkacak diye bizi aylarca bekletmesinler mi?
Hele görüntülere ve en sonunda bir oyunda olan (Civilization'da bile yoktu) Türkler'e baka baka ağzımızın suyunu akıttılar. Tam sürümü diye piyasaya çıkan betası çoğu kişide hayal kırıklığı yaratsa da Age of Empires 2: Age of Kings bir geldi, pir geldi. Zone'da kapışmalara geri dönüldü, Internet Cafelerde Starcraft'ın popülaritesini azalttı... Ve bizi de kendisine köle etti. Peki nedir bizi bu kadar heyecanlandıran?
Oyun sizi muhteşem atmosferine demodan sokuyor. Hele o şahın düşüşü yok mu? Ah ah aklıma Osmanlı'nın çöküşü geldi ama siz boş verin beni, oyuna konsantre olun. Oyunun ana menüsünün resimlendirildiğini ve çok hoş bir atmosfere sokulduğunu belirtmek lazım. Müziği de çok şık olmuş ama bana AoE'nin müziğini anımsatıyor. Menüde neler mi var? İşte bunlar:
Single Player: Tek kişi oynamak için. Antrenman için ideal.
Multiplayer: Bunu biliyorsunuz herhalde çok kişili, telefon bağlantılı oyunlar için.
Learn to Play: Buna diğer oyunlarda genelde "Tutorial" deniyor. Size oyunu oynamayı öğretiyor...
History: Yoğun istek üzerine konulmuş bir bölüm. Bir nevi tarih ansiklopedisi. Uzun ve iyi İngilizce gerektiren bir bölüm. Her ırkla ilgili bilgi içeriyor.
Options: Ayarlar; Çözünürlük, adınız, ses ayarları.
Map Editor: Size kendi haritanızı yapma imkanı veren bölüm.
Zone:
www.zone.com'a yani Microsoft'un oyun sitesine giriş imkanı veriyor. Eğer tanımadığınız kişilerle oynamak istiyorsanız ideal. Turnuvalara bekleriz.
Exit: Ben bulamadım belki siz bulursunuz ne olduğunu...
Single Player'da seçebileceğiniz pek çok seçenek var. Bunlardan ilki Campaign seçeneği. Size gerçek tarihten altı senaryo oynayabilme olanağı sunuyor. Random Map ise en çok oynanan bölüm. Size kendi seçtiğiniz özellikte ve zorlukta oynama imkanı sunuyor. İstediğiniz ırkı seçiyor haritanın nasıl olduğunu ayarlıyor ve kaç kişi oynayacağınız gibi bir sürü seçeneğe hükmediyorsunuz.
Regicide isimli bölümde siz de varsınız bir kral olarak (göbeğine dikkat edin çok seksi...) ve bir kaç bina veriliyor size. Kendinizi korumak için verilen kale gibi. Death Match seçeneği ise had safhada kaynaklar ile ölümüne savaş yapmak isteyenler için. Custom Campaign ve Custom Screnario seçeneklerinde ise kendi yarattığınız haritayı ya da senaryoyu oynuyorsunuz. Ve elbette son olarak da Saved Games seçeneği var, kayıtlı oyunu yüklemek için...